Студентскa бригада Търсене
office@traveller.bg | тел. 02 444 0102 | моб. 0877 881 676
Студентски бригади

Спасител на басейн в Америка

lifeguard in usa traveller Ще ти разкажем от първа ръка какво всъщност означава да бъдеш Спасител на басейн в САЩ и тотално ще променим представата ти за тази професия. Повечето хора си мислят, че да си спасител трябва да си супер атлет, който плува почти като Майкъл Фелпс , спасява постоянно хора на басейна и се занимава с „удавници“. Не, няма нищо такова, реалността е малко по-различна!!! Ще ти разкрием същността на тази предпочитана  професия от много участници в студентските бригади в Америка. Да започнем с това, че в САЩ градовете (пр.Washington D.C.) са по-различно устроени спрямо тези в  България. Там всичко е разделено на малки квартали от къщи, кооперации или големи жилищни сгради обособени в частен комплекс. Всеки един комплекс  разполага  с басейн, за който е нужен спасител, в повечето случай няколко. Басейните там не са претъпкани като тези в България и посетителите са предимно семейства, които живеят в комплекса. Повечето басейни са малки и средни на размер, като са дълги 10-20 метра , широки 5-10 метра  и дълбоки 0.8-1.5 метра. Посетителите са отлични плувци и използват басейна за спорт и почивка. Както и за организиране на семеен рожден ден, покани гости от други градове или просто да прекарва почивният си ден в приятна обстановка със своите приятели или семейство. housing in usa travellerbg Всъщност работата като спасител е най-желаната работа в Work and Travel USA програмите, ето някои от предимствата:
 1. Лесна и приятна работа. Много лесна за извършване работа, като дори студентите я описват като платена ваканция. Единственото което се изисква от теб е да подготвиш басейна за отваряне (почистване на листа от водата, отваряне на чадъри и др.) и да наблюдаваш хората във водата от спасителският пост. Проверяване на членските карти на посетителите.
 2. Почивки по време на работа. Според правилника за работа на открито на всеки един спасител трябва да му бъде осигурено  нужното време почивка, защото е  изложен на пряка слънчева светлина за дълго време. Затова най-често всеки един спасител получава 15 мин. почивка на всеки един час.
 3. Курсът за спасители е бърз и лесен.  Всеки един спасител трябва да има изкаран курс към Американският червен кръст, чрез който легално ще може да практикува работата в Америка. Курсът се изкарва в България само за 3 дни и е много по-лесен от този към български червен кръст. Валидността му е 2 години, което означава че ако следващата година заминеш отново няма да има нужда да го минаваш пак и да плащаш отново. Като цяло са нужни основни плувни умения без завидни физически данни. Курсът протича така:  първият ден е свързан с практика в  басейн -всеки един участник трябва да изплува 280 метра (стил: кроу и/или бруст) без времеви ограничения, следват други упражнения и практикуване на техники нужни за всеки един спасител. Втория и третия ден са в зала като се обсъждат потенциални ситуации на басейна, начин на работа, подкрепени със специални видео филмчета, за да добият по-добра представа за естесвтото на работата бъдещите спасители.
 4. Осигурена квартира. Работодателят осигурява чиста и хубава квартира, разполагаща с легла, пералня, сушилня, печка, микровълнова печка, прибори и дори съдове за готвене. Цената на квартирата е около  105 $ на седмица на човек, което за Америка е много добра цена. Парите се удържат от работната ти заплата, което допълнително те улеснява. Самото осигуряване на квартирата ти спестява около 200$-300$, защото в случай, че нямаш осигурена квартира е нужно да останеш на хостел или мотел няколко дни или седмици, докато си намериш квартира.
 5. Възможност да живееш с приятели.  Можеш да заминеш на бригада с твои приятели, като  работодателя има възможност да ви настани заедно.  Това е отлична възможност и за двойки, тъй като повечето работодатели в Америка предпочитат да не наемат такива заедно на работа.
 6. Осигурено посрещане от летището. Работодателят има грижата да дойде на летището да те посрещне и да те закара до квартирата ти. Това намаля стреса и ти спестява допълнително пари.
 7. Гарантиран овъртайм. За тези, които не знаят в Америка стандартната работна седмица е 32-40 часа, като след 40ят час се води допълнително заработено време (овъртайм ) и се заплаща по 1.5 (пр. 8$ x 1.5= 12$ ). Работата като  спасител  е една от малкото работи в Америка в която, задължително ще имаш овъртайм,( в нашите компании овъртайм достига до 20-25 часа на седмица), което се явява по-добър вариант от това да имаш втора работа тъй като допълнителните часове са заплатени значително по-високо. За това работата е сигурна и ти гарантира, че ще си покриеш разходите за заминаването и ще направиш добри спестявания. Има гарантиран овъртайм, като заработките на студентите през последните години са средно около 8,500 долара за 3 месеца. Това сравнено със всяка друга стандартна оферта от 32 - 40 гарантирани часа при 8 долара на час дава аванс от почти 3,000 долара, които трябва да се компенсират при останалите стандартни оферти със 2ра работа или бакшиши, което при заминаването не е сигурно кога, дали и в какъв размер ще се случи.
 1. По-добра цена на програма. Разликата между програмите за спасители и тези за всякакви други позиции е тази, че цената на програмата за спасители е с 200$ до 400$ по-евтина спрямо другите. Причината за това е, че ние като агенция сме директни представители на тези американски компании и липсата на посредници ни дава възможността за тази добра цена .
 2. Подобряване на английският .  Позицията като спасител със сигурност ти предоставя възможност да комуникираш с много хора на басейна и така да упражняваш твоят английски и да го подобриш. Освен това в квартирата можеш да се случи да живееш  със студенти от други страни, с които също ще си говорите на английски.
 3. Полезни запознанства . Много от спасителите работят на 1-3 басейна за цялото лято, като това ти дава възможност да се сближиш с посетителите и дори да станете приятели. На басейните има най-различни хора, като повечето са в хубави и богати квартали, където живеят хора от  средната класа до много заможни хора от правителственият или частния сектор.
usa lifeguard
 1. Повече възможности да спортуваш.  Когато си спасител на басейн ти можеш постоянно да го използваш да плуваш по време на почивката си, докато си на работа. В квартала, в който ще живееш  ще разполага със  собствен фитнес и басейн, които ще можеш да ползваш безплатно. Много разпространени са и тенис кортовете и баскетболни игрища в комплексите, които също са на разположение безплатно. Така че, винаги когато искаш да спортуваш в почивният ден или преди/след работа ще имаш тази възможност.
 2. Близост до големи градове. Всички спасители, живеят на места, които са много близко до големи градове като- столицата Вашингтон, Балтимор и др. Така че, през времето когато не си на работа ще имаш възможността да ги посетиш и разгледаш много забележителности, удобно и лесно когато си поискаш.
 3. Уважавана професия. Работата като спасител в САЩ е много ценена и уважавана. Тази професия се нарежда до такива като - полицай, лекар, пожарникар, брегова охрана, поради естеството на работа свързано със опазване на човешкият живот. Всички посетители уважават спасителите , слушат неговите нареждания и дори му се отблагодаряват за работата  като му носят понякога обяд, вестник или напитки.
 4. Възможност за развитие. Тази професия ти дава голямо възможност за развитие. Ако  се справяш добре в работата си като спасител и си забелязан от мениджърите в компанията, можеш да бъдеш повишен в мениджър на басейн или супервайзор. Но всъщност най-големият плюс е, че след като завършиш образованието си  имаш право всяка година  да работиш легално в Америка  до 6 месеца при покана от страна на работодателят с работна виза.
 5. Осигурен транспорт до работното място.На всички спасители им е осигурен транспорт от квартирата до басейна. Ако на някои спасители басейна не им е в квартала,  в които живеят,  работодателят предоставя велосипеди, които можеш да си закупиш и да си ползваш цяло лято. На тези спасители, които разстоянието е много далече в повечето случай, супервайзерът ги кара с кола до работното място.
 6. Български представител на разположение.Нашата агенция изпраща български представители в Америка, които работят в същата компания за спасители и са на разположение при нужда от съвет или помощ. Така всеки може да бъде спокоен, че при нужда винаги има кой да му помогне.
travel in usa Като заключение можем да кажем, че тази програма е много подходяща за всички студенти и особено за тези които отиват за първа година, защото всичко им е осигурено и сигурно. Студентите се посрещат от летището, настаняват се в квартирите и започват работа, която е лесна и приятна. Избягват се всички притеснения, съсредоточаваш се само върху това да си изкараш едно интересно, различно и изпълнено с положителни емоции лято, за което ще говориш дълги години.
About the Author

Leave a Reply

*

Translate »